Ciągi
mikky : Mamy dwa ciągi arytmetyczne:
I: 13,17,....
II: 13,19,...
Wybieramy wyrazu które występują zarówno w I jak i w II i tworzymy nowy ciąg.
A) Czy nowy ciąg jest arytmetyczny
B) Czy suma jego stu początkowych wyrazów jest większa od 60000 ?
10 lut 20:49
milky : A) jego początkowe wyrazy to: 13,25,37, więc TAK
10 lut 20:50
Eve: tak, bierzesz co drugi wyraz drugiego ciągu, bo NWD(4,6)=2
10 lut 20:53
Frost: I r =17−13=4
I 13,17,21,25,29,33,37,41,45
II r=19−13=6
II 13,19,25,31,37,43,49,
A) tak ponieważ
III 13,25,37,49
widać, ze r=12
n=100
a
1=13
a
100=a
1+(n−1)r= 13+99*12=1201
S
100= 60700>60000
B) Tak jest większa od 60000
10 lut 20:54
sammy: B) a100 = 13 + 99*12 = 1201
S100 = 60700
10 lut 20:54