Pochodna funkcji
Bart: Witam, czy to rozwiązanie jest prawidłowe?
f(x)
'=[xln(x+3x
2)+5
√3x−2]
'=[xln(x+3x
2)]
'+(5
√3x−2)
'=x
'*ln(x+3x
2)+
| | 1 | | x | | 5 | |
x*[ln(x+3x2)]'+(5* |
| )=ln(x+3x2)+ |
| + |
| |
| | 2√3x−2 | | x+3x2 | | 2√3x−2 | |
10 lut 20:43
Eve: nie

(x+3x
2)'=1+6x
10 lut 20:45
Bart: A teraz:
| | 1 | | 5 | |
f(x)'=[xln(x+3x2)+5√3x−2]'=ln(x+3x2)+x* |
| *1+6x+ |
| = |
| | x+3x2 | | 2√3x−2 | |
| | 1+6x | | 5 | |
=ln(x+3x2)+ |
| + |
| |
| | 1+3x | | 2√3x−2 | |
10 lut 22:00
Eve: (1+6x) *
| 5*3 | |
| − po pierwszym = |
| 2√... | |
10 lut 22:08
Bart: | | 1 | | 5*3 | |
ln(x+3x2)+x* |
| *1+6x* |
| |
| | x+3x2 | | 2√3x−2 | |
Coś w ten deseń?
10 lut 22:26
Eve: nawias

(1+6x)
10 lut 22:29
Bart: To już moje niedopatrzenie. Nie rozumiem tylko dlaczego po (1+6x) jest mnożenie a nie
dodawanie?
10 lut 22:32
Eve: ma być +, ta * oznacza błąd
10 lut 22:33
Bart: W takim razie wszystko już rozumiem

Bardzo dziękuję za pomoc!
10 lut 22:36
Eve: nmzc
10 lut 22:39
asd: Bart, jak tam wynik?
6 lip 00:20