Styczna
Olle:
Znaleźć równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie którego współrzędna x=1
10 lut 20:41
Frost: Pochodna i jazda
10 lut 20:42
Olle: niewiele mi to dało
10 lut 20:45
Frost: Nie umiesz pochodnej obliczyć? ( to nie ma brzmieć ironicznie, po prostu pytam

)
10 lut 20:57
Olle: umiem, ale chodzi o to że nie wiem jak się wyznacza to równanie
10 lut 20:58
Dżepetto 18: współczynnik kierunkowy "a" prostej y=ax+b jest równy pochodnej w danym punkcie

a=f'(x)
10 lut 20:59
Dawid: Równanie stycznej
y−y0=f'(x0)(x−x0)
10 lut 21:00
Frost: równanie prostej stycznej do tego wykresu
y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)
y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
x0=1
a teraz?
10 lut 21:00
Olle: czyli
f(x
0) = f (1) = 1
| | 5 | | 5 | | 2 | |
y = |
| (x−1) + 1 = |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
dobrze?
10 lut 21:08
Frost: masz odpowiedzi do tego zadnia?
Mi wzór na pochodną wyszedł
f'(x)=x 23 (2−3√9)
10 lut 21:18
Olle: wyszło mi tak jak napisałam i to samo wyszło w wolframie, chyba że coś źle wpisałam, ale to by
był dziwny zbieg okoliczności
10 lut 21:33
Frost: Czyli ja coś źle policzyłem
11 lut 09:17