Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
Patryk: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
Nakierujcie mnie jak to robić

Dobrze rozumuje, że należy to rozpatrzyć dla 4 przypadków? Czy jest jakaś inna metoda?
1. x≥0 i y≥0
2. x≥0 i y<0
3. x<0 i y≥0
4. x<0 i y<0
1.
−y
2+5y−6=0
Δ=25−24=1 ⇒
√Δ=1
lub
No i następnie dla przypadków 2−4, po czym umieścić te punkty na układzie współrzędnych?
10 lut 20:34
Eve: nie ma innej, dobrze robisz, ale jeśli xy=6, to dla x, y przeciwnych znaków przypadki odpadają
10 lut 20:37
Patryk: Okej, rozumiem, dzięki

Taki myk, że źle z książki przepisałem i jest xy=−6, czyli odpadają przypadki, że jak są
jednakowe znaki, to odpadają, ta?
10 lut 20:38
Patryk: Jak ja pisze...
10 lut 20:39
Eve: tak odpada x,y tych samych znaków
10 lut 20:43
Patryk: Dzięki (2−gi dzień z rzędu) i pozdrawiam
10 lut 20:43
Mila:

1)
Metoda graficzna :
|x|+|y|=5
(−3,−2),(−2,−3),(2,3),(3,2)
2)
Metoda algebraiczna
|x|+|y|=5
x*y=6 /:x x≠0 bo x*y≠0
x
2−5|x|+6=0
Wyznaczam |x| z równania, |x|≥0
Δ=1
| | 5−1 | | 5+1 | |
|x|= |
| lub |x|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
|x|=2 lub |x|=3⇔
x
1=2 lub x
2=−2 lub x
3=3 lub x
4=−3
y
1=3 lub y
2=−3 lub y
3=2 lub y
4=−2
===============================
10 lut 21:32
Patryk: A więc to o to chodziło w metodzie graficznej...
No i algebraiczną idzie uprościć.
Nie wiem
Mila, czy to przeczytasz, ale dziękuję bardzo
10 lut 22:03
Mila:
Ważne, abyś z tego skorzystał.
10 lut 22:53
Patryk: Jasne, przed chwilą (po godzinie pauzy) zrobiłem to Twoim sposobem − i się udało.
Mam kolejne:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów (x,y), których współrzędne spełniają
nierówność: y
2+x
2≤2|x|y
y
2−2|x|y+x
2≤0
♦ dla x≥0
x
2−2xy+y
2≤0
(x−y)
2≤0
Aby równanie było mniejsze lub równe 0, to:
y=x
♦ dla x<0
x
2−2(−x)y+y
2≤0
x
2+2xy+y
2≤0
(x+y)
2≤0
A tutaj co? y=

Następnie narysować w przedziale x≥ prostą o równaniu y=x i w przedziale x<0 to czego nie wiem?
10 lut 23:01
Mila:
x+y=0⇔
y=−x
10 lut 23:19
Patryk: Ehh... za dużo matmy na dziś.
Dziękuję
10 lut 23:20