granica
mnjak: lim =(√2n2−4n+7−√2n)=
n−>∞
10 lut 20:25
Dawid: mnożenie przez sprzężenie
10 lut 20:25
Dawid: Czyli przemnóż przez 1 gdzie w liczniku i mianowniku masz tą granicę ale po między znak plus
i skorzystaj potem z wzoru skróconego mnożenia
10 lut 20:26
mnjak: robiłam tak ale cały czas wynik wychodzi mi zły, mógłbyś mi to rozpisać?
10 lut 20:26
mnjak: 2n2−6n+7√2n2−4n+7+√2n= do tej pory dobrze?
10 lut 20:29
mnjak: to √2n tez jest w mianowniku...
10 lut 20:30
Dawid: Tak zamiast małego u pisz duże U
10 lut 20:30
mnjak: w liczniuku wyciągam n2 a w mianowniku n?
10 lut 20:32
Dawid: z pierwszego pierwiastka można n2 wyciągnąć
10 lut 20:35
mnjak: na pewno? pod pierwiastkiem jest n2
10 lut 20:43
Janek191:
| | 2 n2 − 4 n + 7 − 2n | |
an = |
| = |
| | √2 n2 − 4n + 7 + √2n | |
| | 2 n2 − 6 n + 7 | |
= |
| = dzielimy licznik i mianownik przez n |
| | √2n2−4n+7 +√2n | |
| | 2 n − 6 + 7n | |
= |
| |
| | √ 2 − 4n + 7n2 + √2n | |
więc
| | +∞ − 6 + 0 | |
lim an = |
| = + ∞ |
| | √2 | |
n→
∞
10 lut 20:43
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Korzystałem z wzoru a − b = |
| |
| | a + b | |
10 lut 20:44
mnjak: | | 2 | |
prawidłowa odpowiedź to − |
| |
| | √2 | |
10 lut 20:45
Dawid: To chyba jakiś błąd z tą prawidłową odpowiedzią
10 lut 20:47
Janek191:
To musiałeś źle przepisać

Może
a
n =
√ 2 n2 − 4 n + 7 −
√2n2 ?
10 lut 20:47
Janek191:
Teraz wychodzi
n →
∞
10 lut 20:50
mnjak: | | 2n | |
nie, przepisane jest dobrze. może jest jakiś błąd w odp, mi cały czas wychodzi |
| |
| | √2 | |
czyli
∞
10 lut 20:51