wyznacz a
Grzeniuu: Wiadomo ze a,b,c,d sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego i spelniaja uklad rownan
a + d = m
b + c = n
a2 + b 2 + c2 + d2 = p2
Natomiast m,n i p sa ustalonymi liczbami rzeczywistymi . Wyznacz a
10 lut 20:22
Eve:
b=aq
c=aq2
d=aq3
podstaw
10 lut 20:23
Grzeniuu: Nie duzo to chyba, ale mam wskazowke zeby 2 pierwsze rowania podniesc do kwadratu
Wychodzi mi m2 + n2 = p2 + 4ad
Bo ad = bc
10 lut 20:37
Eve: też można, i tak q gdzieś się skróci
10 lut 20:39
Grzeniuu: Po podstawieniu otrzymalem
m2 + n2 = p2 + 4 a2 q3
Z pierwszego rowania mam ze 1+ q3 = m/a
I co mam dalej zrobic
10 lut 21:40
10 lut 21:41