całki
OlaD46: Oblicz całki:
a) ∫ (2x−4)/(x3+4x)dx
b) ∫(x2−6)sin3x dx
c) ∫ 4√x3/x2 dx
10 lut 20:11
OlaD46: obliczy ktoś mi te całki, a najbardziej tą ostatnią bo pierwszą mniej więcej wiem jak zrobić,
a druga to przez części to też zrobię. Ta ostatnia to chyba jest za trudna jak na moją
skromną wiedzę. myślałam ze trzeba zrobić tak: ∫ x
3/4*x
−2dx i całość całkować przez
części lecz chyba na myśleniu się moja wiedza skończyła. Poległam
10 lut 20:50
Janek191:
c) jest bardzo łatwa

= ∫ x
34* x
−2 dx = ∫ x
− 54 dx = ...
10 lut 20:54
Braun:
| | 4√x2 | | x4/3 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫x−2/3dx= |
| x−2/3+1+C |
| | x2 | | x2 | | −2/3+1 | |
=3x
1/3+C
=====================
10 lut 20:55
Braun:
Janek zrobił poprawnie, u mnie błąd. Post do usunięcia.
10 lut 20:56
OlaD46: to tylko tyle? a dalej jak bedzie wyglądała? i wyjdzie x−1/4/−1/4 +c ?
10 lut 21:01
Dawid: Dalej to masz całkę elementarną i korzystasz z wzoru
Zatem:
10 lut 21:04