Romb-geometria analityczna
Szymon69: Punkty A(0,0) i C(2,8) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD, którego bok ma długość
√34. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu.
dzieki za pomoc z góry
Eta:

S−−środek AC ⇒ S(1,4) prosta AC ⊥DB
| | 1 | |
to AC: y= 4x , BD : y= − |
| (x−xS)+yS ⇒ BD : x=17−4y |
| | 4 | |
okrąg o środku w punkcie A i promieniu r= |AB|=|AD|=
√34 ma równanie
x
2+y
2=34 przecina prostą DB w punktach D i B
rozwiąż układ równań:
| ⎧ | x2+y2=34 | |
| ⎩ | x=17−4y | otrzymasz odpowiedź............
|