matematykaszkolna.pl
Sinusoidy Matematyka: Witam mam problem z rysowaniem wykresami funkcji a dokladnie z sinusoidami cosinusoidami itp. 1. Kiedy daną np sinusoide "rozszerzamy" kiedy ją "zwężamy". Pan tłumaczył lecz nie zrozumialem
 1 
dokladnie ze jezeli jest np f(x)=cos 2x to ją chyba zwężamy a jak mamy f(x)=cos

x to ją
 2 
ściskamy ?
 π π 
2. O ile ją ściskamy. Jest zauzmy f(x)=cos (x −

lub

. Ogolnie jednostki w
 3 6 
zeszycie to są co 3 kratki i raz pan kaze zwezac o 1.5 kratki raz o 1 kratke raz rozszerzac o 2 kratki. Jak to rozpoznac ?
 π 
3. Co robimy kiedy mamy np f(x)=|tg(x −

)| a kiedy mamy np f(x) = |tg x| −1. Chodzi mi z
 6 
wartością bezwzględną. Ze w czasie ryswania to co jest po prawej znika i pojawia sie odbije tego co jest po prawej i bylo coś, że to co jest na dole przechodzi na góre względem osi OX. Nie wiem czy dobrze mówie. Liczę na wasze wsparcie i ktoś poświeci może kilka minut na wytlumaczenie mi tego.
10 lut 19:51
PW: f(x) = cos(2x) jest "bardziej robotna" niż g(x) = cosx. Gdy cosx zrobi cokolwiek, to cos(2x) zrobi to samo dwukrotnie. Na przykład dla x∊[0, 2π)
 π  
cosx = 0 tylko dla x=

oraz dla x =

,
 2 2 
natomiast cos(2x) dla x należących do tego samego przedziału [0, 2π) przyjmie wartość 0 czterokrotnie:
 π  π  
dla x =

, dla x =

, dla x = π +

oraz dla x = π +

.
 4 4 4 4 
To nie matematyka (potrzebny byłby dowód), ale w ten sposób łatwiej zapamiętać, że cos(2x) ma okres 2 razy mniejszy niż cosx (wykres jest − jak to mówisz − "zwężony", to co się dziaje na 2 kratkach dla cosx, dla funkcji cos(2x) dzieje się na jednej kratce na osi OX).
10 lut 21:40