Sinusoidy
Matematyka: Witam mam problem z rysowaniem wykresami funkcji a dokladnie z sinusoidami cosinusoidami itp.
1. Kiedy daną np sinusoide "rozszerzamy" kiedy ją "zwężamy". Pan tłumaczył lecz nie zrozumialem
| | 1 | |
dokladnie ze jezeli jest np f(x)=cos 2x to ją chyba zwężamy a jak mamy f(x)=cos |
| x to ją |
| | 2 | |
ściskamy ?
| | π | | π | |
2. O ile ją ściskamy. Jest zauzmy f(x)=cos (x − |
| lub |
| . Ogolnie jednostki w |
| | 3 | | 6 | |
zeszycie to są co 3 kratki i raz pan kaze zwezac o 1.5 kratki raz o 1 kratke raz rozszerzac o
2 kratki. Jak to rozpoznac ?
| | π | |
3. Co robimy kiedy mamy np f(x)=|tg(x − |
| )| a kiedy mamy np f(x) = |tg x| −1. Chodzi mi z |
| | 6 | |
wartością bezwzględną. Ze w czasie ryswania to co jest po prawej znika i pojawia sie odbije
tego co jest po prawej i bylo coś, że to co jest na dole przechodzi na góre względem osi OX.
Nie wiem czy dobrze mówie. Liczę na wasze wsparcie i ktoś poświeci może kilka minut na
wytlumaczenie mi tego.
PW: f(x) = cos(2x) jest "bardziej robotna" niż g(x) = cosx. Gdy cosx zrobi cokolwiek, to cos(2x)
zrobi to samo dwukrotnie. Na przykład dla x∊[0, 2π)
| | π | | 3π | |
cosx = 0 tylko dla x= |
| oraz dla x = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
natomiast cos(2x) dla x należących do tego samego przedziału [0, 2π) przyjmie wartość 0
czterokrotnie:
| | π | | 3π | | π | | 3π | |
dla x = |
| , dla x = |
| , dla x = π + |
| oraz dla x = π + |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
To nie matematyka (potrzebny byłby dowód), ale w ten sposób łatwiej zapamiętać, że cos(2x) ma
okres 2 razy mniejszy niż cosx (wykres jest − jak to mówisz − "zwężony", to co się dziaje na 2
kratkach dla cosx, dla funkcji cos(2x) dzieje się na jednej kratce na osi OX).