oblicz granice
OlaD46: Hej. mógłby ktoś obliczyć mi tą granice bo zaraz zwariuje

:
(3−2n) − jest to potęga tej granicy.
lim n→oo ((n
2−3n)/(n
2+4))
(3−2n)
10 lut 19:48
Dawid: A jak ta granica wygląda:?
10 lut 19:50
Janek191:
| | n2 − 3n | |
an = ( |
| ) 3 − 2n ? |
| | n2 + 4 | |
10 lut 19:51
OlaD46: tak właśnie tak wygląda
10 lut 19:53
Dawid: | | n2−3n | | n2+4−3n−4 | | −3n−4 | |
( |
| )3−2n=( |
| )3−2n=(1+ |
| )3−2n= |
| | n2+4 | | n2+4 | | n2+4 | |
| | 1 | | n2+4 | | 3−2n | |
[(1+ |
| )do potęgi |
| ]do potęgi |
| = |
| | | | −3n−4 | | | |
i teraz oblicz granicę
10 lut 19:56
Dawid: jak się nigdzie nie pomyliłem powinno wyjść e6
10 lut 19:59
OlaD46: dziękuje ślicznie, wiedziałam, że jakoś musi dać się sprowadzić do "e" ale jak to nie mogłam za
chiny ludowe dojść. Jeszcze raz dziękuje
10 lut 20:02
Dawid: Proszę
10 lut 20:04