Zbiory
Emma: Dane są zbiory:
A= { x ∊ R : x ≥ −4 : x < 0}
B={ x ∊ R : x > −1 : x ≤ 3}
C={ x ∊ R : x ≥ 2}
Podane zbiory zapisz w postaci przedziałów liczbowych, a następnie wyznacz:
a. ( A ∪ B ) \C
b. ( A ∪ C) \B
c. ( A ∩ B ) \C
d. ( A ∩ C ) \B
10 lut 19:37
Emma: Nikt

10 lut 19:39
Eve: zaznacz te zbiory na osi
10 lut 19:40
Emma: W jaki sposób?
10 lut 19:40
Emma: Jak zaznaczyć zbiór liczb rzeczywistych?
10 lut 19:41
Eve:
x≥−4 i x<0 − potrafisz?
10 lut 19:44
Janek191:

Np.
10 lut 19:45
Emma: A co z drugą częścią zadania? Jak wyznaczyć (A ∪ B)\C itd.?
12 lut 10:31
Dziadek Mróz:
A = {x ∊ ℛ : x ≥ −4 : x < 0} = <−4, 0)
B = {x ∊ ℛ : x > −1 : x ≤ 3} = (−1, 3>
C = {x ∊ ℛ : x ≥ 2} = <2, +∞)
A ∪ B = x ∊ <−4, 3>
(
A ∪ B) \
C = x ∊ <−4, 2)
A ∪ C = x ∊ <−4, 0) ∪ <2, +
∞)
(
A ∪ C) \
B = x ∊ <−4, −1> ∪ (3, +
∞)
A ∩
B = x ∊ (−1, 0)
(
A ∩
B) \
C = x ∊ (−1, 0)
A ∩
C = {x ∊ ∅}
A ∩
C = {x ∊ ∅}
12 lut 11:38
Dziadek Mróz:
Na końcu jest: (A ∩ C ) \ B = {x ∊ ∅}
12 lut 11:40
Emma: Dziękuję bardzo
12 lut 21:27