Koło
BONUSBGC: Kulę o promieniu 8 przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami i otrzymano w przekroju koła o
promieniach 3 i 4. Podaj odległość tych płasczyzn. Rozważ 2 przypadki
10 lut 19:23
wmboczek:
d1=82−32
d2=82−42
odpowiedzi
d1+d2
d1−d2
10 lut 19:29
wmboczek: jeszcze pierwiastki powinny być z prawych stron
10 lut 19:31
BONUSBGC: rozumiem: *
10 lut 19:32
Janek191:

1)
Mamy
y
2 + 4
2 = 8
2
( y + x)
2 + 3
2 = 8
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
2 + 16 = 64⇒ y
2 = 64 − 16 = 48 ⇒ y =
√16*3 = 4
√3
y
2 + 2 x y + x
2 + 9 = 64
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
48 + 2x*4
√3 + x
2 + 9 − 64 = 0
x
2 + 8
√3 x − 7 = 0
Δ = 64*3 − 4*1*(−7) = 192 + 28 = 220 = 4*55
√Δ = 2
√55
| | − 8√3 + 2√55 | |
x = |
| = √55 − 4√3 |
| | 2 | |
===================================
10 lut 19:35