Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie,
Lila: Punkty A(1,−1), B(3,5) i C(−7,11) są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz współrzędne środka okręgu
opisanego na tym trójkącie,
10 lut 19:17
Frost: Środek okręgu opisanego na tym trójkącie leży w punkcie przecięcia się symetralnych boków
Środek boku AB
S=(2,2)
Wyznaczamy równanie prostej przechodzącej przez punkt S i prostopadłej do wektora AB
AB=[2,6]
2x+6y+C=0
4+12=−C
C=−16
niech to będzie prosta l : 2x+6y−16=0
Środek boku AC
S
2=(−3,5)
Wektor AC=[−8,12]
prosta k prostopadła do wektora AC przechodząca przez punkt S
2
−8x+12y+C
2=0
24+60=−C
2
C
2=−84
k: −8x+12y−84=0
k−2x+3y−21=0
Wyznaczamy punkt przecięcia prostych k i l
2x+6y−16=0
−2x+3y−21=0
dodajemy obustronnie
9y=37
Nie jestem pewny co do obliczeń ale sposób wykonania jest jak najbardziej prawidłowy.
10 lut 19:31
Lila: Dziękuje bardzo za pomoc, obliczenia są prawidłowe
10 lut 19:46
Frost: To się cieszę
10 lut 19:49
Lila: A jak ja

aż mi się troche humor poprawił , ale czeka mnie reszta zadań ...
10 lut 20:01
Frost: Analityczna? Prosty dział wszystko robisz z wektora normalnego i prostych
10 lut 20:35
Patryk: Fakt, przyjemny dział

Też na nim siedzę

Przyjemniejszy na pewno niż planimetria, argghhh
10 lut 20:37