Równanie wymierne z parametrami
asdf: Wyznacz takie wartości parametrów a i b, aby podane równanie było spełnione przez wszystkie
argumenty należące do jego dziedziny.
1/(x2+2x)=a/x+b/(x+2)
10 lut 19:15
wmboczek: musi wyjść tożsamość
ax+2a+bx−1=0
a=−b a=0,5
10 lut 19:27
asdf: Mógłbyś wyjaśnić dlaczego tożsamość i skąd wyznaczyłeś a=−b, bo staram się zrozumieć zadanie,
ale dość opornie mi to idzie

?
10 lut 19:37
wmboczek: sprowadzając do wspólnego otrzymujesz mój wzór
w równaniu nie może pozostać x, jako że ma być dla każdego x∊D (tożsamość 0≡0)
ax+bx=0 ⇒a=−b
skoro tak, to zostaje 2a−1=0 ⇒a=0,5
10 lut 20:06
asdf: Dzięki
11 lut 00:00