Całka
noname1: Proszę o pomoc:
∫(2x+3)lnxdx=....?
10 lut 19:10
Dawid: ∫(2x+3)lnxdx=∫(2xlnx+3lnx)dx=∫2xlnxdx+∫3lnxdx=...
dokończ
10 lut 19:14
noname1: a jakiej metody muszę użyć?
10 lut 19:17
Dawid: Skutecznej

Przez części stałe wyrzucamy przed całkę
10 lut 19:18
noname1: czy odpowiedz to x
2lnx−
12x
2+3xlnx−3x+C ?
10 lut 19:24
Dawid: tak
10 lut 19:27
noname1: Dzięki
10 lut 19:28
noname1: moze ktos jeszcze raz sprawdzic wynik bo w kalkulatorze wychodzi inaczej?
11 lut 00:17
razor: ∫(2x+3)lnxdx =
|f = lnx, g' = 2x+3|
| | x2+3x | | 1 | |
= (x2+3x)lnx − ∫ |
| = (x2+3x)lnx − ∫x+3 = (x2+3x)lnx − |
| x2−3x |
| | x | | 2 | |
11 lut 03:14