całka
Lukas:
∫arcctgxdx= ?
10 lut 19:04
Eve: części
10 lut 19:05
Lukas:
To wiem ale jak ?
10 lut 19:05
Dawid: u=arcctgx v'=dx
10 lut 19:07
Lukas:
dzięki
10 lut 19:07
Dawid: I co wyszło

?
10 lut 19:09
Lukas:
Robię, pewnie wyjdzie, zrobiłem dopiero 60 całek jeszcze 440
10 lut 19:11
Dziadek Mróz:
| | ⎧ | u = actg(x) dv = dx | |
| ∫actg(x)dx = | ⎩ | du = −1/1 + x2 v = x |
|
10 lut 20:09
Dziadek Mróz:
a fu, nie ten guzik
10 lut 20:09
Braun:
| | 1 | |
∫arcctg(x)dx=| u=arcctg(x) du=− |
| dv=1 v=1|= |
| | x2+1 | |
| | xdx | | dt | |
=xarcctg(x)+∫ |
| =|t=x2+1 |
| =xdx|= |
| | x2+1 | | 2 | |
| | 1 | | dt | | 1 | |
=xarcctg(x)+ |
| ∫ |
| =xarcctg(x)+ |
| ln|t|+C= |
| | 2 | | t | | 2 | |
| | 1 | |
=xarcctg(x)+ |
| ln|x2+1|+C |
| | 2 | |
=====================
10 lut 20:17
noname1: | | 1 | |
powinno byc − |
| w ostatecznym wyniku |
| | 2 | |
10 lut 23:06
całak:
dobrze jest
10 lut 23:16
noname1: no tak

sorki
10 lut 23:19