matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Oli:
Pomocy ciągi!
2
Nieskończony ciąg geometryczny (a
n
) określony jest wzorem a
n
=
.Oblicz sume
(
√
3
)
n
wszystkich wyrazów tego ciągu.
10 lut 18:58
===:
a
1
= q= S
n
=
10 lut 19:02
Eve:
2
1
a
1
=
, q=
<1
√
3
√
3
odstaw do wzoru
10 lut 19:02