całka wymierna
rys456: | | 3x+2 | |
Witam,mam problem z całką wymierną ∫ |
| dx |
| | x3−4x+4x | |
10 lut 18:53
bezendu:
Zapis mianownika jest bez sensu x3−4x+4x=x3
10 lut 18:58
bezendu:
| | 3x+2 | |
Jeśli całka wygląda tak ∫ |
| dx to będzie to rozkład na ułamki proste. |
| | x3−4x2+4x | |
10 lut 18:59
rys456: | | A | | B | | C | |
x(x−2)(x−2)= |
| + |
| + |
| tak to powinno wygladac? |
| | x | | x−2 | | x−2 | |
10 lut 21:27
10 lut 21:35
rys456: Mógłbyś mi pomóc z tym dalej? Teraz sprowadzamy do wspólnego mianownika?
10 lut 21:55
Dawid: Lepiej pomnóż sobie to obustronnie przez x(x−2)2
10 lut 22:06
Dawid: i otrzymasz
3x+2=A(x−2)2+B(x(x−2))+Cx
10 lut 22:13