obliczanie asymptot
asiaaa: Obliczyc wszystkie asymptoty funkcji.
f(x)=x5+x3+12/x4−2x2+10
10 lut 18:34
Janek191:
| | x5 + x3 + 12 | |
f(x) = |
| ? |
| | x4 − 2 x2 + 10 | |
10 lut 18:37
Frost:
Obliczasz dziedzinę, asymptoty pionowe mogą być w liczbach wyrzuconych z dziedziny aby to
sprawdzić liczysz granice prawostronne i lewostronne liczb wyrzuconych z dziedziny jeśli
wyjdzie +/−
∞ asymptota istnieje.
Poziomą obliczasz licząc granice w +/−
∞ jeśli wyjdzie Ci konkretna liczba nie liczysz ukośnych
bo masz poziome.
Ukośne:
x→+/−
∞
lim f(x)−ax=b
x→+/−
∞
10 lut 18:38
Janek191:
| | f(x) | | x5 + x3 + 12 | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x | | x5 − 2 x3 + 10 x | |
x → +
∞ x→ +
∞
| | 1 + 1x2 + 12x5 | |
= lim |
| = 1 = m |
| | 1 − 2x2 + 10x4 | |
x→ +
∞
x→ −
∞
oraz
lim ( f(x) − x) = 0 = n
x→ +
∞
więc asymptota ukośna ma równanie:
f(x) = m x + n = x
10 lut 18:48