Punkty współliniowe
Szymon69: Oblicz, dla jakich wartości parametru m punkty A.B.C są współliniowe, gdy:
b) A=(−1,5m) , B=(m,−1), C=(2,m).
10 lut 17:59
Frost: Punkty współliniowe leżą na jednej prostej
y=ax+b
Musisz rozwiązać układ
5m=−a+b
−1=ma+b
m=2a+b
10 lut 18:44
Eta:
To może tak:
wyznaczamy współczynniki kierunkowe
| | −1−5m | | m−5m | | −4m | |
aAB= |
| , m≠−1 i aAC= |
| = |
| |
| | m+1 | | 2+1 | | 3 | |
punkty A, B, C są współliniowe jeżeli a
AB= a
AC
| | −1−5m | | −4m | |
zatem : |
| = |
| ⇒ 4m2−11m−3=0 ⇒ m= .... v m=... |
| | m+1 | | 3 | |
10 lut 18:57
Szymon69: dzieki
10 lut 19:14