Zadania z wzorami Vietea
Ney: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie 2 x + mx + m = 0 ma takie dwa
pierwiastki, że suma ich kwadratów jest mniejsza od 15.
W tym wypadku zalozenie powinno byc Δ≥0 prawda?
Jednak w zbiorze Kielbasy mam takie zadanko, i z odpowiedzi wynika ze sprawdzaja tam Δ>0.
Wklepujac zadanie w net, znalazlem takie samo rozwiazanie jak jest w odpowiedziach, jednak tam
w poleceniu bylo RÓŻNE PIERWIASTKI.
odpowiedz na te moje zadanie wyszla mi a∊(−∞,−2/3>u<2,∞). A dla róznych pierwiastkow
a∊(−∞,−2/3>u(2,∞)
Czy dobrze zrobilem? Czy w odpowiedziach blad czy zle to rozumiem?
10 lut 17:52
Eve: a jak chcesz liczyć Δ dla równania liniowego?
10 lut 18:52
Ney: Oczywiscie zakladam ze a!=0 . Nie wspomnialem o tym.
10 lut 19:00
Eve: w zadaniu m, ty obliczasz a ?

zdecyduj się na coś
10 lut 19:03
Frost: Bardziej zawiłe niż wygląda

pewnie jest 2x
2+mx+m=0
10 lut 19:33
Ney: Zle zadanie przez przypadek wkleilem.
Mialo byc to :
Dla jakich wartosci parametru a rownanie 2ax2−(a+2)x+1=0 ma dwa pierwiastki, ktorych suma jest
z przedzialu <−1,1>
Opis ten co wyzej..
10 lut 19:57
Ney: Pomoze ktos?
10 lut 20:43
PW:
Wątpliwości interpretacyjne:
Jeżeli mówi się o dwóch pierwiastkach (lepiej byłoby: dwóch rozwiązaniach), to jest
oczywiste, że są to różne liczby. Nie powiesz przecież, że równanie
(x−5)2 = 0
ma dwa rozwiązania. Dlatego raz na zawsze: dwa rozwiązania − delta dodatnia.
Wątpliwości biorą się z pokutującej od co najmniej 40 lat dziwnej interpretacji słowa
"rozwiązanie".
Owszem, wielomian może mieć podwójny pierwiastek, ale równanie nigdy (nie ma czegoś
takiego jak podwójne rozwiązanie czy dwa jednakowe rozwiązania, wystarczy przeczytać definicję
rozwiązania równania).
10 lut 21:00
Ney: Czyli jezeli jest napisane "dwa pierwiastki" to wtedy delta >=0.
"Dwa rozne pierwiastki","dwa rozwiazania" to wtedy Delta>0 tak?
10 lut 21:23
Ney: Mam jeszcze pytanie. Kiedy rownanie ma conajmniej jedno dodatnie rozwiazanie ?
10 lut 21:40
PW: Można się zatłumaczyć na śmierć. Dwa rozwiązania = delta dodatnia. Określenie dwa różne
rozwiązania jest zbędne − rozwiązania zawsze są różne.
Odróżniaj zadania o pierwiastkach wielomianu (tam mogą być dwa jednakowe) od zadań typu
"rozwiąż równanie" − tu pierwiastki (powinno być: rozwiązania) są różne i jeżeli mówią "dwa"
to znaczy "dwa różne".
10 lut 21:46
Ney: Czyli pierwiastki a rozwiazania to nie to samo?
10 lut 22:06
Ney: w kazdym miejscu jedno zadanie inaczej sie robi jak patrze. W ksiazce np. Mam Delta >0 a w
necie gdzies Delta>=0
10 lut 22:09
Ney: Moze inaczej... jesli mam zadanie typu : "Dla jakich wartosci m, rownanie...ma dwa/dwa rozne"
to zawsze bedzie Δ>0 tak?
10 lut 22:10
Mila:
Ney, jest bałagan w tym zakresie.
Masz rację, że rozwiązania są podawane różnie.
Z tego powodu na maturze, będzie na pewno sformułowanie jasne.
10 lut 22:22
Ney: Mila jak zwykle na ratunek

przeglądając arkusze, zawsze jest sprecyzowane z tego co widziałem "Dwa różne pierwiastki" "Dwa
rozwiązania", ale jak to człowiek ktory się przykłada, i skoro siedzę całe dnie nad tym, to
juz po prostu wolę się dowiedzieć na maxa, jak to jest, żeby nie stracić punktów bo to są
raczej jedne z łatwiejszych zadań

Co do innego zadania..
Kiedy równanie ma conajmniej jedno rozwiązanie? Jakie tutaj warunki?
10 lut 22:35
Mila:
Zależy jakie równanie.
10 lut 22:46
pigor: ... , ogólnie, wtedy najlepiej zapytać i ...

odpowiedzieć sobie, kiedy równanie nie ma rozwiązania
(ma 0 rozwiązań), a wtedy łatwo odpowiesz sobie na swoje pytanie . ...
10 lut 22:54
Ney: Zadanie :
Wyznacz wartości parametru m, dla których rownanie mx2+(m−3)x−m+2=0 ma co najmniej jedno
rozwiązanie.
10 lut 23:27
Ney: Conajmniej jedno dodatnie rozwiązanie* . Tak powinno być.
10 lut 23:28
Ney: Refresh
11 lut 07:38
Ja: Δ≥0 i a≠0 lub a=0
11 lut 09:42
Ney: Wtedy ma conajmniej jedno dodatnie?
11 lut 15:50