Proszę o pomoc
makaronek: Prosta dana równaniem y=−2x+8 oraz dwie osie układu współrzędnych tworzą w pierwszej ćwiartce
układu współrzędnych trójkąt prostokątny.
a) oblicz pole tego trójkąta
b)napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
10 lut 16:54
Frost:

| | 1 | |
Obliczasz punkty przecięcia z osiami OX i OY potem odległości OB i OA pole = |
| |OA|*|OB| |
| | 2 | |
Trójkąt jest prostokątny więc środek okręgu opisanego na tym trójkącie jest na środku
przeciwprostokątnej więc obliczasz środek odcinka AB a potem podstawiasz do wzoru
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
Podstawiasz dwa punkty i obliczasz
10 lut 19:10