proszeee
makaronek: a)Dany jest wyraz ogólny ciągu an=−4n−1. Oblicz sumę 101 jego wyrazów.
b)W ciągu geometrycznym a1=32 zaś a4=0.5. Oblicz sumę sześciu wyrazów tego ciągu
10 lut 16:29
Patryk: W czym problem?
10 lut 16:31
Bogdan:
środkowy wyraz tego ciągu a
51 = 4*51 − 1 = 203
suma s
101 = 101 * 203 = ...
10 lut 16:33
makaronek: a dlaczego 101* 203

bo nie rozumiem
10 lut 16:34
Patryk: Bogdan, 4(−51) − 1 = −205
Minus uciekł
10 lut 16:34
makaronek: a czemu musi być środkowy wyraz ? .
10 lut 16:36
Patryk: Jest wzór na sumę n wyrazów.
| | an−1+an | |
A |
| to po prostu środkowy wyraz, czyli |
| | 2 | |
S
n= środkowy wyraz * 101
10 lut 16:36
Bogdan:
ok, dzięki, nie zauważyłem minusa.
Suma S101 = a51 * n
10 lut 16:37
Patryk: Sn+U{an+an){2}*n powinno być, przerpaszam za miss clicka
10 lut 16:37
Patryk:
powinienem sprawdzać, zanim coś dodam
10 lut 16:38
makaronek: okej , a ten przykład b jak zrobić.. jezu jakie to chore .. funkcje i ciagi ... makabra ... jak
to bd duzo na maturze to umre ...
10 lut 16:38
10 lut 16:41
Bogdan:
| | 1 − qn | |
Suma S6 = a1* |
| = ... |
| | 1 − q | |
10 lut 16:42
Patryk: A Suma w ciągu geometrycznym:
S
n= n*a
1 dla q=1
nasze q≠1, więc:
10 lut 16:44