Wykaż, że jeżeli różne od zera liczby a i b są tego samego znaku, to
kuba: Wykaż, że jeżeli różne od zera liczby a i b są tego samego znaku, to
a3b +
b3a ≥
a
2 + b
2.
Mnożę przez (ab), który jest dodatni, tak wynika z treści zadania.
Wtedy otrzymuję a
4+b
4≥ab(a
2+b
2)
Mogę to później zapisać jako: (a
2+b
2)
2 − 2(ab)
2 ≥ ab(a
2+b
2)
Co się równa: (a
2+b
2)
2 ≥ ab(a+b)
2
I od tego momentu nie bardzo wiem, co mogę tutaj zrobić, żeby się uprościło ( chyba, że się
gdzieś na górze pomyliłem )
Proszę o pomoc
PW: Trochę inaczej:
| | a | |
Niech |
| = k > 0, wówczas |
| | b | |
| | a3 | | b3 | | 1 | | 1 | |
(1) |
| + |
| = k·k2b + |
| b2 = (k3+ |
| )b2. |
| | b | | a | | k | | k | |
Jak łatwo udowodnić
Istotnie, nierówność (2) jest równoważna nierowności
k
4 − k
3 − k + 1 ≥ 0
k
3(k−1) − (k−1) ≥ 0
(k−1)(k
3 − 1) ≥ 0
(k−1)
2(k
2+k+1) ≥ 0
a ostatnia nierowność jest oczywista.
Zastosowanie (2) do (1) daje
| | a3 | | b3 | |
|
| + |
| ≥ (k2 +1)b2 = k2b2 + b2 = a2 + b2. |
| | b | | a | |