wyznacz przedzialy monotonicznosci
mezzo :
wyznacz przedzialy monotonicznosci
y=
3√(x2−2x)2= (x
2−2x)
2/3
a wiec wyznaczam dziedzine funkcji Df=R czy dobrze?
nastepnie licze pochodna
| | 2 | | 1 | |
y'=) |
| * |
| *(2x−2) Df'= (−∞;0)u(0;2)u(2;+∞) |
| | 3 | | 3√x2−2x | |
| 2 | | 1 | |
| * |
| *(2x−2)=0 |
| 3 | | 3√x2−2x | |
2*(2x−2)=0
x=1 nie wiem teraz jak namalowac wykres aby dobrze wyznaczyc przedzialy ? prosze o pomoc !
10 lut 15:07
J:
nie musisz nic malować, sprawdź , czy pochodna zmienia znak w punkcie: x = 1
10 lut 15:21
mezzo : ale jak to sprawdzic ?
10 lut 15:25
J:
| | 1 | | 3 | |
policz np. f'( |
| ) oraz f'( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 15:30
mezzo : a co z punktami krancow przedzialu dziedziny pochodnej ?
10 lut 15:32
john2: Jeśli chcesz przybliżony wykres pochodnej,
narysuj go na podstawie rozwiązań tych nierówności:
10 lut 15:33
mezzo : juz nie wiem jak wyznaczyc te przedziały czy moglby mi ktos to rowziazac
10 lut 15:35
john2:

| x − 1 | |
| > 0 / * (3√x2 − 2x)2 |
| 3√x2 − 2x | |
(x − 1) *
3√x2 − 2x > 0
(x − 1) *
3√x(x − 2) > 0
10 lut 15:40
john2: Jeśli ekstrema też masz wyznaczyć, zauważ również, że punkty x = 0 i x =2 należą do dziedziny
naszej funkcji (choć nie należą do dziedziny pochodnej).
10 lut 15:41