sprawdzenie nierówności
Damcio: Wykaż, że
2 ( 1+ 3+ 3
2 + ... + 3
2010 )< 3
2011
w nawiasie widzę, że jest suma ciagu geometrycznego
a
1=1
q=3
n=2010
Podstawiam do wzoru
wracam do nierowności
3
2010 − 1 < 3
2011
Czy to tak powinno byc?
Pozdrawiam
10 lut 14:51
Damcio: haaalo
10 lut 15:08
razor: n = 2011 a nie 2010
10 lut 15:10
Damcio: Jak to?
10 lut 15:19
Damcio: dlaczego n to 2011?
12 lut 10:27
Damcio: dla n=2011 wychodzi na końcu, że
32011 +1 < 32011
12 lut 10:36
Damcio: a to nie jest prawdaa
12 lut 11:25
panpawel: −1
12 lut 11:34
Damcio: ale dlaczego n=2011 a nie n=2010

Ktoś potrafi to wytłumaczyć?
12 lut 15:01
J:
bo: 1 = 30, więc liczysz od n = 0 do n = 2010 = 2011
12 lut 15:02