Algebra
Kuchara: Czy istnieją takie liczby całkowite a,b,c,d,e, że a+b+c+d+e=2014 oraz abcde=32014
10 lut 14:21
PW: Gdyby wszystkie z tych liczb były różne od 1 i różne od −1, to równość
abcde = 32014
oznaczałaby, że każda z tych liczb jest potęgą trójki (dzieli się przez 3). Suma
a + b + c + d + e
byłaby więc podzielna przez 3, co jest nieprawdą (liczba 2014 nie dzieli się przez 3) .
Trzeba zatem zastanowić się, czy obie równości są możliwe, gdy któreś z liczb a, b, c, d, e są
równe 1 lub −1.
10 lut 14:33
Kuchara: Dla jednej z liczb równej 1 jest źle bo wtedy pozostałe liczby musiałby dzielić 2013, której
jest niepodzielne przez 3. Natomiast dla liczby równej −1, będzie 2015, czyli ok?
10 lut 14:54