Geometryczne zadanie sprawdzenie
Jednorożec michał:

Krótszy bok jest równy a
Dłuższy bok jest równy 2a
Mniejszy kąt jest równy α
Większy kąt jest równy 2α
Krótsza przekątna jest równa 4
√3
Oblicz długość dłuższej przekątnej
Zrobiłem to tak :
6α=360
α=60
2α=120
c
2=a
2+b
2−2ab*cos2α
48=5a
2 + 2a
2
a
2=7
a=
√7
2a=2
√7
| | 1 | |
d2=√√72 + 2*√7*2√7* |
| + 4 * √72 |
| | 2 | |
d2=7
W odpowiedziach ma wyjść 4
√7 proszę o poprawienie błedów bo nie wiem co zrobiłem źle
10 lut 13:39
Krystek: | | 1 | |
cos120=cos(180−60)= − |
| |
| | 2 | |
10 lut 13:47
Krystek: Popraw
10 lut 13:51
Jednorożec michał: Gdzie mam to poprawić ? w : c2=a2+b2−2ab*cos2α uwzględniłem −1/2 zaś w obliczeniach d2
użyłem wzoru d2= √a2+2ab * cosα +b2
10 lut 13:55
PW: 48 = 7a2
źle rozwiązane (widziałeś 49, a nie 48).
10 lut 14:00
Jednorożec michał: dzięki choć i i tak wychodzi mi wynik 4
√3 no ale nic gdzieś poszukam jeszcze błędu ,może
gdzieś dalej się w obliczeniach łyknąłem. Tak czy siak dzięki
10 lut 14:26