całka
Basia: jak obliczyc taką całke :
∫1/(x2−1)2 ? proszę o pomoc
10 lut 13:34
Dawid: Rozkład na ułamki proste
10 lut 13:36
Dawid: | 1 | | Ax+B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| |
| (x2−1)2 | | (x2−1) | | (x2−1)2 | |
10 lut 13:41
ICSP: Dawid to nie są ułamki proste.
10 lut 13:44
Dawid: A jak to się musiałem coś pomylić ?
10 lut 13:46
Basia: no własnie tez mi sie nie wydaje bo A=0 B=1 C=0 i D=0 chyba że coś źle licze
10 lut 13:46
ICSP: | | Ax + B | |
Metoda dobra, ale |
| nie jest ułamkiem prostym. To samo tyczy się drugiego. |
| | x2 − 1 | |
10 lut 13:48
Dawid: A czemu to jest jest ułamek prosty?
Mianownik rozbić na
(x−1)2 (x+1)2?
10 lut 13:52
ICSP: bo wyrażenie w mianowniku możesz jeszcze bardziej rozłożyć. Są dwa rodzaje ułamków prostych :
| Bx + C | |
| , n ≥ 1 oraz c2 − 4bd < 0 |
| (bx2 + cx + d)n | |
10 lut 13:54
Dawid: Rozumiem
10 lut 13:55
ICSP: | 1 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x2 − 1)2 | | x − 1 | | (x−1)2 | | x+1 | | (x+1)2 | |
10 lut 13:57
Basia: dzięki wielkie !
10 lut 13:59