teoria z rachunku różniczkowego
KArolina: wiem, że to nie są zadania ale bardzo są mi potrzebne odpowiedzi na te pytania :
z ciągłości :
1.jeżeli funkcja (f+g) jest ciągła, funkcja f jest nieciągła, to jaka jest funkcja g .?
2. czy funkcja ciagła na przedziale [3,4] może przyjmować dowolnie duże wartości.?
z całek :
1. a) wiadomo,że "całka od −
∞ do 10 z f(x)dx" jest zbieżna , czy można wywnioskować ,że "całka
od −100 do 10 z f(x)dx" > "całki od −
∞ do 10 z f(x)dx" .?
b) wiadomo że "całka od 1 do +
∞ z f(x)dx" jest zbieżna, czy można wywnioskowac że "całka od 100
do +
∞ z f(x)dx" < "całka od 1 do +
∞ zf(x)dx".?
2. a)jakie założenia, należy przyjąć dla funkcji f

a,b]−>R, aby zachodziła relacja d/dx całka
od a do x z f(t)dt dla wszystkich x z (a,b). uzasadnij.
b)przy jakich założeniach prawdziwa jest jest równość ∫od a do b z f(x)dx = ∫od a do c z
f(x)dx + ∫od c do b z f(x)dx ? . uzasadnij.
3. a)czy iloczyn funkcji niecałkowalnej i całkowalnej jest zawsze funkcją niecałkowalną?
b) czy funkcja klasy C
1 na przedziale [a,b] może być niecałkowalna, uzasadnij.
4. ∫od (−2) do 10 z f(x)dx =5 , funkcja f jest ciągła. ile jest równa ∫od (−2)do 10 z g(x) dx
jeżeli wiadomo, że f(x)=g(x) dla każdego x poza zbiorem {−1/2, 0, e , π, 5, 8 } ?
proszę o możliwie szybkie odpowiedzi wraz z uzasadnieniem.
z góry dziękuję