Ekstremum
Kin: Wyznaczyć ekstrem funkcji
| | 1 | | 1 | |
y = |
| x3 − |
| x2 − 12x + 2 |
| | 3 | | 2 | |
Obliczyłam y' = x
2 − x − 12
y' = 0 ⇔ x = −3 v x = 4
y' > 0 dla x ∊ (−
∞; −3) ∪ (4; +
∞)
y' < 0 dla x ∊ (−3; 4)
I nie wiem co dalej ...
10 lut 12:26
J:
jak pochodna zmienia znak dla x = − 3 oraz x = 4 ?
10 lut 12:29
Kin: w x = −3 spada a w x=4 rośnie ?
tak ?
10 lut 12:36
Eve:
10 lut 12:39
J:
spada, to jabłko z jabłoni
10 lut 12:41
Kin: To w takim razie jakie są te ekstrema ?
10 lut 13:11
J:
x = − 3 maksimum, x = 4 minimum
10 lut 13:15
Kin: a wytłumaczysz mi skąd to wiemy? mam tu braki w notatkach i nie rozumiem
10 lut 13:19
J:
tam gdzie pochodna jest dodatnia, funkcja rośnie i odwrotnie
dla x < − 3 funkcja rośnie aż do punktu x = − 3 , potem maleje, czyli ma maksimum w x= − 3
10 lut 13:24
Kin: no przecież, bardzo logicznie − dzięki !
10 lut 13:37