Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni liniowej
Piter9414: Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni liniowej
V = { [x1; x2; x3; x4]T ∊ R4 : x1 + x2 + x3 = 0; x2 + x3 + x4 = 0}
Pilnie potrzebuje wskazówek jak robić takie zadania.
Z góry dziękuję pozdrawiam.
.
10 lut 12:19
Eve:
x1+x2+x3=0
x2+x3+x4=0
rozwiąż ten układ
10 lut 12:26
Piter9414:
No ale po rozwiązaniu będą dwa parametry ja sobie wstawiłem za x
3 i x
4 parametr tzn. że bazą
są wektory x
1 i x
2
10 lut 13:35
Piter9414: czy ktoś coś jeszcze pomoże w tym zadaniu
10 lut 23:37
Gray: Podaj rozwiązanie układu jakie Ci wyszło, to Ci pomogę.
11 lut 10:56