funkcja
Błażej: Podaj wzór i narysój wykres funkcji powstałej z przesunięcia funkcji y= −3x2 o wektor
u−>=[1;−4] .Mam pytanie do jakiego wzoru to podstawic ?
10 lut 12:05
J:
y =−3(x−1)2 − 4
10 lut 12:06
razor: wzór f(x) po przesunięciu o wektor [a,b] to f(x−a) + b
10 lut 12:06
10 lut 12:08
Błażej: Ale skoro wzór jest f(x−a) + b to dlaczego ma tam byc −4 ?
10 lut 12:08
5-latek: Blazeju wstawiasz drugi raz to samo zadanie i z tym samym bledem
10 lut 12:09
razor: a = 1, b = −4
10 lut 12:09
J:
b = (−4) , zatem .. +b = +(−4) = − 4
10 lut 12:10
5-latek: Teraz mam pytanie .
czy to rozumiesz ?
A jak by wygladal wzor funkcji jesli by go trzeba bylo przesunac o wektor [−1 5] ?
10 lut 12:18