Granica prosze o podpowiedz
Tomek krk:
Lim x(21/x− 2−1/x)
x⇒∞
10 lut 11:40
10 lut 12:16
Tomek krk: Na to wpadłem wczesniej. czyli zostaje x(1−1) czyli ∞ razy 0 i co dalej to jest wtedy zero? Czy
trzeba jakos jeszcze to liczyć?
10 lut 12:24
J:
i dalej symbol nieoznaczony
| | 1 | |
może tak: = t = |
| t → 0
|
| | x | |
| | | | | |
= lim |
| = [ H ] = |
| = ln2 + 1 |
| | t | | 1 | |
10 lut 12:26
J:
druga pochodna w liczniku źle ...
10 lut 12:34
Godzio:
Albo:
| 21/x − 1 | | 2−1/x − 1 | |
| + |
| → ln2 + ln2 = 2ln2 |
| | | |
10 lut 12:37
Godzio:
| | ax − 1 | |
Korzystam tu z granicy: |
| → lna przy x → 0 |
| | x | |
10 lut 12:38
Tomek krk: Dzieki
10 lut 12:38
J:
nieważna metoda , byle wynik dobry
10 lut 12:39