x2+1 | ||
lim | ||
x−2 |
x2 − 4 | 5 | 5 | ||||
= lim[ | + | ] = lim [(x+2) + | ] = [4 + ∞] = + ∞ ( prawostronna ) | |||
x−2 | x−2 | x−2 |
x2+1 | 4+1 | 5 | |||
wstawmy 2, otrzymamy wówczas [ | ]=[ | ] czyli symbol nieoznaczony | |||
x−1 | 2−2 | 0 |
5 | ||
jeśli wstawimy 2+, czyli coś minimalnie większego od 2 otrzymamy [ | ]=+∞ (0+ oznacza | |
0+ |
5 | ||
analogicznie dla 0− otrzymamy [ | ]=−∞ (0− to ciut mniej niż 0 np. −0,00000000000001) | |
0− |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |