dziedzina funkcji
5-latek:

Napotkalem na pewien problem :
Otoz jesli mam y=
√x2 to dziedzina d
f=R
natomiast jesli mam y=(
√x)
2 to tu muszse zrobic zalozenie ze x>=0 ? i wtedy y=x ale
D
f=<0,oo) i ZWf=<0,oo)
na wykresie ten czerwony odcinek
10 lut 11:13
Eve: tak, to są dwie różne funkcje
10 lut 11:20
Draghan: Witam i pozdrawiam.

Wygląda to tak, jak napisałeś.

Czy coś z tym jest nie tak, gdzieś się coś nie zgadza?
10 lut 11:20
5-latek: Co prawda juz go wyjanialismy ale chce byc do konca pewny
10 lut 11:21
5-latek: czesc
Draghan 
Widzisz bo tak bo y=(
√x)
2 moge zapisac tak y=
√x2
Ale skoro mamy wyjasnione to juz nie mieszajmy sobie
10 lut 11:25
Draghan: Pewien drobny szczegół: √a2 = |a|, (√b)2 = b.
f(x) = √x2
Df(x): x ∊ ℛ,
Wf(x): y = |x| ⇒ y ∊ <0; +∞)
g(x) = (√x)2
Dg(x): x ∊ <0; +∞)
Wg(x): y = x ⇒ y ∊ <0; +∞)
10 lut 11:26
Gray: Cześć. To jeszcze ja dołożę swoje. Te wzory, które stosujesz, tj. (xa)b=xab=(xb)a
zachodzą jedynie dla x≥0. Więc wszystko gra.
10 lut 11:31
5-latek: I o to chodzilo
10 lut 11:38