równanie
Dammm: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
(
√2+√3 )
x + (
√2−√3 )
x = 4
10 lut 09:26
Dammm: t= √{2}−√3
10 lut 09:28
Dammm: i mam teraz podstawic czy jak?
10 lut 09:28
J:
podstaw: t = √2+√3 i t > 0
10 lut 09:29
Dammm: a nie t≥0?
10 lut 09:29
10 lut 09:31
J:
miało być: tx > 0
tx nigdy się nie zeruje ( to funkcja wykładnicza )
10 lut 09:32
Dammm:
t
2−4t+1=0
√Δ = 2
√3
t
1=2−
√3
t
2=2+
√3
10 lut 09:36
Dammm: no to teraz
2−√3 = √2+√3 lub 2+√3= √2+√3
10 lut 09:40
J:
(√2+√3)x = 2 + √3 ⇔ x = ?
10 lut 09:42
Dammm: dla x=2
10 lut 09:44
J:
tak
10 lut 09:45
Dammm: a co z drugim?
10 lut 09:45
Phg:

γπ
10 lut 09:50
Dammm: aha
10 lut 09:51
Dammm: x=−2
10 lut 09:51
Dammm: Dziękuję, dobranoc
10 lut 09:51