matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Magik:
x*arcsinx
Jak obliczyć całkę ∫
dx
√
1−x
2
próbowałem tak:
arcsinx
u = x dv =
√
1−x
2
arcsinx
du = 1 v = ∫
dx
√
1−x
2
10 lut 00:09
Saris:
t=arcsinx x=sint
1
dt=
dx
√
1−x
2
10 lut 00:18
Ada:
1
(arcsinx)' =
√
1−x
2
arcsinx = t ⇒ x = sint
1
dx = dt
√
1−x
2
10 lut 00:18
Magik:
kurde tego nie zauważyłem
10 lut 00:22
Magik:
i potem przez części tak?
10 lut 00:24
Saris:
ta
10 lut 00:25
Magik:
dzięki piękne
10 lut 00:25