jak wyżej
gość premium: Dlaczego wartość tego wyrażenia jest liczbą ujemną? Polecenie brzmi: "Wykaż że wartość
wyrażenia |x−2| − 2 √x2 − 4x + 4 + 2 dla x<0 jest liczbą ujemną". Mam już je w pełni
rozwiązane, ale nie rozumiem dlaczego x jest ujemne. Wyjaśni mi to ktoś?
x2 −4x +4 = ( x −2)2
√( x −2)2 = I x −2I
Ix −2I −2I x −2I +2 = −I x −2I +2
zatem dla x <0 mamy: −( −x +2) +2 = x −2 +2 = x <0
9 lut 23:35
5-latek: Ztego CI wcale nie wyszlo ze x<0
Z twoich obliczen masz x−2+2=x
czy tam jest 2√x2 przeciez wiesz ze √x2=|x|
to wyrazenie bedzie mialo postac
|x−2|−2|x|−4x+6 teraz dla x<0
licz
9 lut 23:41