geo analityczna
geometrykz: do sprawdzenia tok myślenia:
W trójkącie równoramiennym ABC |AB|=|AC| dane są wierzchołki B=(1,−1), C=(4,0). Jedno z ramion
trójkąta zawiera się w prostej x+2y−4=0. Na boku AB obrano taki punkt P że |AP| : |PB| = 3:2.
Znajdź równanie okręgu o środku P i stycznego do boku AC
| | 1 | |
A(x, − |
| x+2); trójkąt jest równoramienny, więc |AB|=|AC| ⇒ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
√(1−x)2+(−1+ |
| x2}=√(4−x)2+( |
| x−2)2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 18 | | 10 | |
z tego wyznaczyłem A( |
| , |
| ), ale niestety, przy takich współrzędnych, odległości |
| | 7 | | 14 | |
nie wychodzą takie same.
co jest źle? popełniłem błąd rachunkowy(którego nie mogę się doszukać?!) czy w ogóle trzeba to
zrobić jakoś inaczej?
9 lut 23:33
Qulka:
9 lut 23:37
Qulka: w pierwszym pierwiastku w drugim nawiasie powinno być chyba −3 (bo −1−2)
9 lut 23:39
geometrykz: racja

nie mogę się wyzbyć głupich błędów, na przykład dzisiaj na sprawdzianie zapomniałem
spierwiastkować promienia i podstawiałem r
2 przy sprawdzaniu |r
1+r
2|
no nic, dziękuję, teraz już sobie poradzę
9 lut 23:44