wykresy funkcji kwadratowej z wartoscia bezwzgledna
Rose: Jak narysowac wykres funkcji 2|x
2+x|−4
9 lut 23:16
Rose: najpierw mam to jakos wyliczac
czy skorzystac z jakis przeksztalcen?
9 lut 23:16
Rose: oczywiscie jest to f(x)
9 lut 23:16
Rose: chodzi mi o metode
jaka mam metode zastosowac zeby to moc narysowac?
9 lut 23:20
Qulka:
9 lut 23:21
Qulka: narysować 2x2+2x
odbić to co pod osią x na górę
wszystko przesunąć o 4 w dół
9 lut 23:22
Rose: dzieki Qulka
9 lut 23:23
Saris: x(x+1) znajdź ekstrema tej funkcji i narysuj ją znając jej wierchołki.
Teraz to co jest pod osią OX odbijasz powyżej osi. Zmieniasz skalę wartości na 2 razy większą i
obniżasz wykres o 4 jednostki w dół.
9 lut 23:24
Patryk: Qulka, nurtuje mnie pytanie.
Jak wyglądałaby funkcja taka:
Najpierw x
2+x, następnie odbita względem osi x, później 2−krotnie rozciągnięta i przesunięta o
4 jednostki w dół?
Sam wzór wystarczy
9 lut 23:25
Saris: wow stop to jest funkcja kwadratowa, nie potrzebujesz ekstremów tylko 1 ekstrum, wierzchołek.
9 lut 23:25
Saris: x zamieniasz na x/2
9 lut 23:27
Patryk: Źle się wyraziłem... Rozciągnięta względem osi y
9 lut 23:27
5-latek: Patryk i ile czasu bedziesz taka funkcje rysowal ?
czasmi warto zrobic tak k|a+b|= |ka+kb|
9 lut 23:28
Saris: to nie ma znaczenia kiedy ją rościągniesz w taki sposób jak chcesz.
9 lut 23:30
Saris: to jest ten wzor na gorze.
9 lut 23:31
Patryk: 5−latek. Pytam z ciekawości

Własnie o wzór pytałem, bo miałem pewne wątpliwości
Dzięki, za odpowiedzi
9 lut 23:41
Rose: a mozecie jeszcze rozpisac przeksztalceniami
f(x)=||x2−1|−3|x−1||
9 lut 23:43
5-latek: Musisz narysowac funkcje y=|x2−1|−3|x−1|
I na to nalozyc wartosc bezwzgledna
9 lut 23:57
Rose: okej dzieki 5−latek
9 lut 23:58