równanie
jajajja: Rozwiąż równanie
x*y=600
(x−5)*(y+6)=600
9 lut 23:05
Bogdan:
a w czym problem?
9 lut 23:06
jakubs: 1 metoda:
wyznaczyć x z 1 i podstawić do 2.
2 metoda:
wymnożyć w 2 nawiasy i podstawić x*y.
9 lut 23:07
jakubs: do 1 metody: albo wyznaczyć y, obojętne.
9 lut 23:07
jajajja: wyznaczam x, ale jakiś nie fajne wyniki mi wychodzą
9 lut 23:16
9 lut 23:20
PW: Najprościej jest zgadnąć rozwiązania (najlepsza metoda rozwiązywania równań):
(x, y) = (−20, −30) lub (x, y) = (25, 24)
i uzasadnić, że więcej rozwiązań nie ma.
9 lut 23:28
Mila:
x*y=600
(x−5)*(y+6)=600⇔
xy=600
xy+6x−5y−30=600⇔600+6x−5y−30=600⇔
xy=600
6x−5y=30
5y=6x−30
x
2−5x−500=0
Δ=25+2000=2025
√Δ=45
x=−20 lub x=25
y=−30 lub y=24
9 lut 23:39
PW: A zgadywaniu jesteś przeciwna?
9 lut 23:43
Mila:
Absolutnie nie jestem przeciwna i często tak postępuję, ale uczniom sprawia to trudność.
Ponadto uparcie wyznaczają niewiadomą z pierwszego równania i mylą się w rozwiązywaniu równania
wymiernego. Dlatego podałam sposób algebraiczny.
Denerwuje mnie też rozwiązywanie równania typu :
n*(n−1)=56 w zbiorze N za pomocą delty.
Pozdrowienia.
9 lut 23:52
PW: Świetny przykład podałaś

.
10 lut 00:00
Eta:
10 lut 00:01
Mila:
DOBRANOC
10 lut 00:01
gargamel: Na jakiej zasadzie zgadujesz takie liczby PW? I jak uzasadniasz
12 lut 03:00