Rachunek różniczkowy
Medzel: 1.Dla jakich wartości k funkcja f(x)=−x3+(2k2+k−1)x+4 jest malejąca?
2. Punkt (−4,1) leży na prostej k przechodzacej przez I II i III ćwiartke układu współrzędnych.
Wyznacz równanie prostej k wiedząc że pole trójkąta ograniczonego tą prostą i osiami układu
współrzędnych jest najmniejsze
9 lut 22:58
Eve:
| | √−2k2−k+1 | |
1. f'=−3x2+2k2+k−1<0⇔x=+ (−) |
| ⇔−2k2−k+1>0 dalej sam |
| | −3 | |
10 lut 09:21
J:
Witaj
Eve 
po co liczyć x ?
Jedyny warunek, to: 2k
2 + k − 1 < 0
10 lut 09:27
Eve:
k: y=ax+b
P∊k: 1=−4a+b⇒a=?
powiąż fakty
10 lut 09:29
Eve: J witaj
tylko ciekawe czy autor będzie wiedział dlaczego?
10 lut 09:56
J:
ładnie rysujesz

naszkicuj mu wykres pochodnej z wierzchołkiem : 2k
2 + k − 1 , może
zobaczy
10 lut 09:59
Eve:

wykres pochodnej
10 lut 10:27