Trygonometria
Kamis: 1) α,β są kątami ostrymi. Zbadaj która z liczb jest większa:
a= cos(α+β)
b= cosα + cosβ
2) wykaż że wartość wyrażenia:
cos2(α+β) + cos2β − 2cosαcosβ * cos(α+β)
nie jest zależna od β.
Mam problem, ponieważ to jest na jutro i nie umiem tego rozwiązać, proszę o pomoc.
9 lut 22:35
pigor: ..., 2) np. tak :
cos
2(α+β)+cos
2β−2cosαcosβ* cos(α+β) = cos
2β+cos(α+β)[cos(α+β)−2cosαcosβ]=
= cos
2β+cos(α+β) (cosαcosβ−sinαsinβ−2cosαcosβ)=
= cos
2β−cos(α+β) (cosαcosβ+sinαsinβ)= cos
2β−cos(α+β)cos(α−β)= np. z tablic, że
= cos
2β−(cos
2α−sin
2β)= cos
2β−cos
2α+sin
2β)= 1−cos
2α=
sin2α c.n.w. ...
10 lut 01:33