szrereg
pros: Zbadać zbieżność/rozbieżność szeregu
∞ 1
∑ (−1)
n n
3 sin ( − )
n=1 n
2
z warunku koniecznego nie pójdzie, nie istnieje granica dla (−1)
n, zresztą podobnie z sinusem.
Z d`Alenberta też odpada, tez problem z granicą sunusa. Twierdzenie cauchyego załatwia tylko
sprawę pierwszego czynnika. Kryterium porównawcze załatwia sprawę sinusa... ale reszty

macie może jakąś propozycję, jak to ruszyć? Czy coś może źle intenpretuję? Pozdrawiam
9 lut 22:17
Gray: Co to znaczy "z warunku koniecznego nie pójdzie"?
| | sin1/n2 | |
n3sin(1/n2) = n |
| → ∞ * 1=∞, więc warunek konieczny nie jest spełniony − |
| | 1/n2 | |
szereg jest więc rozbieżny.
10 lut 11:00
Eve:
| | 1 | | | |
limn→∞ n3sin( |
| )=limn→∞ |
| |
| | n2 | | | |
wiemy na pewno, że 2 czynnik jest ograniczony, a szereg ten jest rozbieży
nie wiem co z zrobić z n, bo dązy do
∞, może wpadniesz na jakiś pomysł, prawdopodobnie szereg
jest rozbieżny
10 lut 11:13
Eve:
Godzio jestem wielka
10 lut 11:14
Gray: Godzio pewnie przyzna Ci rację....
10 lut 11:28
Eve: sorki
Gray, ale ja z tym miałam doczynienia wieki temu i z wrażenia, że wymyśliłam
cokolwiek mi się pomyliły nicki
10 lut 11:39