matematykaszkolna.pl
Wyznaczyć Wymiar i Bazę podprzestrzeni. Piter9414: Witam. Czy ktoś pomógłby mi rozwiązać krok po kroku z objaśnieniem to zadanie: Wyznacz wymiar i baze podprzestrzeni W, jeśli: −W jest podprzestrzenią V, V = R4 W = lin(v1, v2, v3, v4) v1 = [1, 1, 0, −1] v2 = [0, 0, 1, 0] v3 = [2, 2, 1, −2] v4 = [1, 1, 2, −1] Największy problem mam ze zrozumieniem Bazy jak ją wyznaczyć. Wiem że baza to zbiór liniowo niezależnych wektorów. Ale jak określić które to ? Jedyne co udało mi sie zrobić mam nadzieje poprawie to policzenie wymiaru macierze a wymiar mi wyszedł 2. dimW = 2 A zrobiłem to tak, że sprawdziłem czy wektory v1, v2, v3, v4 są liniowo niezależne. W tym celu policzyłem rząd macierzy która powstała ze złożenia tych wektorów, który wyszedł 2 i stąd napisałem że wymiar jest równy dwa. Ale nie wiem jak z ta bazą. I czy bazą będą dwa dowolnie wybrane spośród tych 4 wektory np. czy bazą mogą być {v1 i v2} Pozdrawiam Piter9414
9 lut 22:10
Piter9414: Dodam jeszcze, że wymiar 2 jest poprawną odpowiedzią tylko nie wiem czy w dobry sposób jest on przeze mnie wyznaczany.
9 lut 22:35