pomóżcie :(
nicola92: Hej

czy mógłby mi ktoś pomóc w takim zadaniu?
Znajdź wszystkie pierwiastki wielomianu
W(z) = z4 − 4z3 + 6z2 − 4z + 5
jeśli wiadomo, że W(2+i) = 0, a następnie wielomian W(z) rozłóż na czynniki rzeczywiste
bardzo bym prosiła
9 lut 21:06
ICSP: skoro z1 = 2 + i jest pierwiastkiem to z2 = 2 − i również jest pierwiastkiem. Wielomian w
jest
podzielny przez trójmian kwadratowy (z − z1)(z − z2) = z2 − 4z + 5
Wystarczy zatem rozbić 6z2 na 5z2 + z2 aby zauważyć grupowanie i z miejsca odczytać
pozostałe pierwiastki z3 = i , z4 = −i
9 lut 21:09