prawdopodobieństwo
Martynka59: ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i zapisujemy w
kolejności losowania jako współczynniki a b c f(x)=ax2+bx+c . Oblicz prawdopodobieństwo ,że w
ten sposób ułożymy
a)funkcję liniową
b)funkcję kwadratową
Czy moje wyniki a) P(a)=1/6 b)P(b)=1/2
9 lut 21:03
Martynka59: są dobre

?
9 lut 21:03
Martynka59: up@@@
9 lut 21:24
Eta:
a) dobrze
b) źle
f(x) −− będzie f. kwadratową gdy a≠0
czyli za pierwszym razem należy wylosować jedną liczbę z pięciu {1,2.3,4,5} bez zera
na drugim już może być zero ale bez pierwszej ,bo losowanie bez zwracania
na trzecim jedna już tylko z czterech cyfr
z reguły mnożenia : 5*5*4= 100 takich trójek( a,b,c)
9 lut 21:31
Martynka59: Dziękuję Eta , właśnie potem się skapnęłam ,że w kwadratowej mogą być zera. Pozdrawiam Cię
serdecznie
9 lut 21:32
Eta:
9 lut 21:36