grancie
Loka: Proszę o pomoc
| | −12 | |
lim = 2x (√x−1−√x+5) = |
| |
| | √x−1+√x+5 | |
x→
∞
9 lut 20:56
Loka: up
9 lut 21:03
Loka:
9 lut 21:09
ICSP: zgubiłeś/aś x w liczniku. "Stopień góry > stopnia dołu" czyli granica to −∞
9 lut 21:11
Loka: | | −12x | |
a mógłbyś to rozpisać? |
| =... |
| | √x−1+√x+5 | |
9 lut 21:13
ICSP: | | −12√x | |
= lim |
| = −∞ |
| | √1 − 1/x + √1 + 5/x | |
9 lut 21:15
Loka: skąd ten pierwiastek w liczniku?
9 lut 21:19
ICSP: Podzieliłem licznik i mianownik przez √x
9 lut 21:19
Loka: A istnieje jakiś jeszcze inny sposób oprócz podzielenia licznika i mianownika przez
√x?
9 lut 21:26
ICSP: Nie wiem, ja innego nie znam. Nie widzę sensu w utrudnianiu sobie rozwiązania.
9 lut 21:28
Loka: Ok, już mam, dziękuję za podpowiedzi
9 lut 21:30
Loka: Już zrozumiałam
9 lut 21:30