Narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór
danoel: Witam, czy ktoś mógłby sprawdzić czy do tego miejsca jest dobrze i pomóc to rozwiązać ?
Narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór
A = { z∊C : Re(2z−1) = Im(z
2) }
2z−1 = 2x + 2iy − 1
Re(2x + 2iy − 1) = 2x − 1
z
2 = x
2 + 2xiy − y
2
Im(x
2 + 2xiy − y
2) = 2xiy
więc
2x − 1 = 2xy
2x(1−y)−1=0
i co dalej ? Z góry dzięki za pomoc
9 lut 20:51
danoel: up
9 lut 21:25
PW: Mam takie odczucie, że gdy w zadaniu występują Re oraz Im, to znacznie łatwiej byłoby operować
postacią trygonometryczną.
Zasadniczy błąd popełniłeś pisząc
Im(x2 + 2xiy − y2) = 2xiy.
9 lut 21:44
danoel: chodzi o to ze nie powinien tam byc ? Pozniej usunalem to "i"
9 lut 21:58